A Soros Alapítvány és az Oktatási Minisztérium

SAJTÓTÁJÉKOZTATÓT

tartott 2002.október 3-án 14 órakor a Soros Alapítvány
Önfejlesztő Iskolai Programjának ünnepélyes átadása alkalmából.

Az együttműködési szerződés aláírói:

Belia Anna, a Soros Alapítvány igazgatója
Magyar Bálint, Oktatási Miniszter
Pertl Gábor, a Pedagógus-továbbképzési Módszertani és Információs Központ igazgatója

A Soros Alapítvány 1996-ban indította el az Önfejlesztő Iskolák programját, amely a Nemzeti Alaptanterv bevezetése kapcsán az iskoláknak kívánt segítséget nyújtani pedagógiai programjuk elkészítéséhez. A program speciális önfejlesztő tréning keretében iskolánként egy pedagógus csoportot készített fel a saját tanterv elkészítésére.

 Az Önfejlesztő Iskolák program ötletét az ún. „litván modell” szolgáltatta, amely a vezetőképzést és szervezetfejlesztést a tantestület közös ügyének tekinti.

Magyarországon a programba, annak 7 éve során 151 iskola 513 pedagógusa kapcsolódott be. Az eredeti programot szakértői képzés és kistérségi fejlesztő-program követte. Később megalakult a modell-iskola hálózat a legsikeresebb iskolák részvételével, kiépült az információs hálózat, majd pedig létre jött az Önfejlesztő Iskolák Egyesülete.

A Soros Alapítvány azzal a szándékkal adja át az Önfejlesztő Iskolák program teljes dokumentációját és tapasztalatait az Oktatási Minisztériumnak, hogy az Alapítvány kezdeményezése országosan elterjedt módszerré váljon.

Budapest, 2002. október 3.