wpe3C.jpg (7563 bytes) Az Év Nonprofit Szervezete 1999-ben

Miskolci Speciális Felderítő és Mentőcsoportért Közalapítvány

 

A Miskolci Speciális Felderítő és Mentőcsoportért Alapítvány 1996 júniusában alakult meg. Jogutódja, a Miskolci Speciális Felderítő és Mentőcsoportért Közalapítvány 1997 júniusában jött létre a csoport támogatására.

Tagjai önkéntesek, mentési és felderítési tevékenységüket karitatív módon, saját felszereléseikkel és kutyáikkal végzik. Ők ott segítenek, ahol már senki más nem tud, ahol a tűzoltók, mentősök meghátrálnak.

A csoport (mely orvosokból, alpinistákból, búvárokból, kutyavezetőkből és tolmácsokból áll) fáradságot, időt nem kímélve ment életet.

A mentőcsapat tagjait eltévedt, elkóborolt, bajbajutott személyek keresésére; törmelék vagy hó által betemetett emberek mentésére; magas épületekben rekedt, üregekbe esett, beszorult emberek kiszabadítására, valamint vízben történt szerencsétlenségek víz alatti és feletti felderítésre, kutatásra lehet riasztani.

1999-ben mintegy 50 környékbeli (Borsod-Abaúj-Zemplén megyei), négy megyén kívüli és 2 külföldi "bevetésen" voltak. A hazai riasztások során 12 súlyos sérültet mentettek meg, és 17 halott személyre találtak. Külföldi (columbiai és törökországi) mentőakciójuk során 6 embert szabadítottak ki és több, mint 100 halottat emeltek ki a romok közül.

A csapat éjjel-nappal riasztható a Polgári Védelem ügyeletén keresztül. Belföldi riasztás esetén egy órán belül tudnak elindulni, külföldi riasztásnál pedig 3 órán belül menetre készek.

A díjat  Richard D. Jackson, a Citibank Rt. ügyvezető igazgatója, és Kirschner Péter, a NIOK Alapítvány kuratóriumának tagja, a Magyar Rádió elnöki hivatalának munkatársa, újságíró adták át.